Statcounter

να μας φυλάει ο Θεός από τον λαϊκό που ξέπεσε στη δημοσιογραφία

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σπύρου Μεϊμάρη: από τον πρόλογο στα Ημερολόγια του Γκίνσμπεργκ

...Επακολούθησε μια σύντομη συζήτηση (εξακρίβωση εδάφους) ανάμεσα στον Γκίνσμπεργκ και τον πατέρα μου για τη γαλλική ποίηση, ενώ εγώ ντυνόμουν για να βγούμε έξω. (Είχα καταλάβει ότι χρέος μου ήταν να ξεναγήσω τον Γκίνσμπεργκ στην Αθήνα-αρχετυπικός τουρίστας καθώς ήταν.)
Φύγαμε και πήγαμε στη Φωκίωνος Νέγρη όπου καθίσαμε στη μικρή πλατεία, απέναντι ακριβώς απ' την είσοδο της Λαϊκής Αγοράς, όπου παρήγγειλα ντονέρ με κρεμμύδι και μπύρες. Συζητώντας και πίνοντας αποφασίσαμε να κατεβούμε στη Τρούμπα και μετά να πάμε ν' ακούσουμε τον Τσιτσάνη στο Φαληρικό.
Έτσι κι έγινε. Πήγαμε με τον υπόγειο στον Πειραιά και περιπλανηθήκαμε αρκετά σε διάφορα μπαράκια με τζουκ μποξ. Κατόπιν,αφού αγοράσαμε μια μπουκάλα ρετσίνα για το δρόμο, πήραμε το λεωφορείο και φτάσαμε στο Φαληρικό, όπου κάτσαμε και φάγαμε μαριδίτσα και ήπιαμε κι άλλη ρετσίνα ακούγοντας τα αξεπέραστα μπλουζ του Τσιτσάνη με την Πόλυ Πάνου. Έπιασα πολλές φορές το τρελό μάτι του Άλλεν και το θολό μάτι του Τσιτσάνη ν' ανταλλάσσουν ματιές αμοιβαίας αναγνώρισης.
Από εκεί, μεθυσμένοι πια για τα καλά, γυρίσαμε στην Πλατεία Συντάγματος και είδα τότε τον Άλλεν να περπατάει τρικλίζοντας μες στην ιδρωμένη νύχτα με το μπουκάλι στο χέρι, τραγουδώντας ή μάλλον ψέλνοντας: "Oh mother, you 're prettier than the flowers" ...